Gewijzigd op 30-11-2015.

                                                     

 

 

 

 

 

 

 

 

Herdenking 15 aug 2013 Deventer.

Ter nagedachtenis aan Nederlandse- en Molukse slachtoffers in Zuidoost Azië 1942 – 1950.

Organisatie: Stichting Indië Monument Deventer

Het thema dit jaar was, “de jeugd heeft de toekomst maar ook een verleden”

Om 10.45 uur was het verzamelen op het Grote Kerkhof in Deventer, waar wij warm werden ontvangen door Rosalie Kambong, zij is de voorzitter van de Stichting Indië Monument Deventer en Danny Turubassa namens de Stichting Masohi.  Deze 2 mensen opende ook het herdenkingsprogramma welke om 11.00 uur begon. Voorafgaande, kwam de scouting als erewacht op marseren en hees onze 3 kleur in de vlaggenmast welke daarna halfstok werd gestreken.  Door Mevr. Mady Schoenmaker werd een gedicht voorgedragen, met als titel “Schakels van smaragd”                                                                                                                                                Ook vertelde dhr. H.J.Wessels hoe zijn vader hem op Sumatra de auto naar school reed en dat ze daarbij beschoten werden door Indonesische revolutionairen in de tijd na de bezetting. “De kogelgaten zaten in mijn stoel. Ik was zes jaar, toen vond ik het wel spannend. Pas veel later besefte ik om welke verschrikkingen het eigenlijk ging.”                Aan het woord kwam ook onze wethouder Marco Swart, zelf met Indische roots. Zijn moeder belande in een Jappenkamp. “toen ze er over vertelde, waren we zelf kinderen van die leeftijd.”   Om ca 11.30 uur werd het signaal Taptoe gedaan, waarop iedereen ging staan, waarna er 2 minuten stilte was. Toen ging de vlag in top en volgde de kransleggingen, ook wij als COM legde een krans.   Vertegenwoordigers van het COM waren de oud Mariniers, Bep Pamboer, Harm Lutjeboer, Teun Visser, Jan Voskamp, Hans van Dijk en Bè Klein Nagelvoort in de rolstoel, hij had een herseninfarct gehad.  Van links >rechts op foto.

Met dank aan, Hans van Dijk

 

gewijzigd op 07-10-2013

Herdenking 15 aug. Ter nagedachtenis aan Nederlandse- en Molukse slachtoffers in Zuidoost Azië 1942 – 1950.

Organisatie: Stichting Indië Monument Deventer

Het thema dit jaar was, “de jeugd heeft de toekomst maar ook een verleden”

Om 10.45 uur was het verzamelen op het Grote Kerkhof in Deventer, waar wij warm werden ontvangen door Rosalie Kambong, zij is de voorzitter van de Stichting Indië Monument Deventer en Danny Turubassa namens de Stichting Masohi.  Deze 2 mensen opende ook het herdenkingsprogramma welke om 11.00 uur begon. Voorafgaande, kwam de scouting als erewacht op marseren en hees onze 3 kleur in de vlaggenmast welke daarna halfstok werd gestreken.  Door Mevr. Mady Schoenmaker werd een gedicht voorgedragen, met als titel “Schakels van smaragd”                                                                                                                                                Ook vertelde dhr. H.J.Wessels hoe zijn vader hem op Sumatra de auto naar school reed en dat ze daarbij beschoten werden door Indonesische revolutionairen in de tijd na de bezetting. “De kogelgaten zaten in mijn stoel. Ik was zes jaar, toen vond ik het wel spannend. Pas veel later besefte ik om welke verschrikkingen het eigenlijk ging.”                Aan het woord kwam ook onze wethouder Marco Swart, zelf met Indische roots. Zijn moeder belande in een Jappenkamp. “toen ze er over vertelde, waren we zelf kinderen van die leeftijd.”   Om ca 11.30 uur werd het signaal Taptoe gedaan, waarop iedereen ging staan, waarna er 2 minuten stilte was. Toen ging de vlag in top en volgde de kransleggingen, ook wij als COM legde een krans.   Vertegenwoordigers van het COM waren de oud Mariniers, Bep Pamboer, Harm Lutjeboer, Teun Visser, Jan Voskamp, Hans van Dijk en Bè Klein Nagelvoort in de rolstoel, hij had een herseninfarct gehad.  Van links >rechts op foto.

Hans van Dijk

 

Indie Herdenking 15 augustus Blijdensteinpark te Enschede 2013

STICHTING HERDENKING GEVALLENEN IN ZUID OOST AZIË 1941 – 1949

2013 wordt bij het Indiëmonument in het Blijdensteinpark te Enschede de jaarlijkse herdenking van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in Zuidoost Azië en de daarop volgende onafhankelijkheidsstrijd in Indonesië gehouden..

Ongeveer 1000 bezoekers worden verwacht.

Aanvang 10.15 uur met ontvangst met koffie. Einde van het officiële gedeelte zal om 13.15 uur zijn, waarna U nog een broodje, een snack en koffie zal worden aangeboden.

Na het welkomstwoord van de voorzitter , zullen de plechtigheden een aanvang nemen met het hijsen van de vlag.

De toespraken zullen 6 thema’s bevatten, die door de 1e

generatie is meegemaakt.

De thema’s zijn:

- De aanzet en voorbereiding van de oorlog in Z.O. Azië door Japan.

- De heer Maaswinkel zal spreken over de zeetransporten van de arbeidskrachten die door de Japanse bezetter werden gedaan, voor de aanleg van spoorlijnen, de kolenmijnen in Japan en Mandsjoerije, aanleg van vliegvelden.

- Wat werd er in de werkkampen gedaan en hoe was het leven daar.

- Het leven in de burgerinterneringskampen, vrouwenkampen en jongenskampen.

- De Bersiap periode.

- De uitzending naar het voormalig Nederlands Indië, vertelt door een Indiëveteraan.

Muzikale medewerking:

Wouter Muller en Esther Pierewijer met muzikale begeleiding

Twentse Politiekapel o.l.v. Willem Loff

Algemene medewerking wordt verleend door manschappen van de Delta Compagnie 40e

Natres Bataljon.

Maatschappelijke organisaties en vertegenwoordigers van politieke partijen worden in de gelegenheid gesteld een krans bij het monument te leggen 

De plechtigheid zal worden afgesloten met een defilé langs het monument.

Voor informatie: Hans Freiboth, tel: 0546 – 49.29.44 of freiboth@home.nl

 

___________________________________________________________________________